Słuszność Braumeister`a

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • intel1000
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2008.11
    • 55

    Słuszność Braumeister`a

    Witam. Z racji tego iż jestem jeszcze młoda d... jeśli chodzi o piwowarzenie więc chciałem zapytać czy kociołek typu braumeister zaciera piwo że tak powiem po bożemu? Na wstępnie dodam że nie chcę go kupować ale myślałem nad powiedzmy skopiowaniem tego stuffu. Rozumiem, że w tym kociołku nie ma wysładzania? Czy brzeczka pompowana jest środkiem w dół bo na filmie mam wrażenie że ku kurze? Czy ktoś wie czemu tak pisze że pompa ma 2x28 W mam rozumieć że są dwie pompy ? Czy grzałki są zanurzone w brzeczce ?

    Z góry dzięki za odpowiedzi i wybaczcie że może pytania były tendencyjne
  • intel1000
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2008.11
    • 55

    #2
    Proponuję te moje wypociny przenieść pod http://browar.biz/forum/showthread.php?t=80390 jeśli bym mógł post przeedytować.

    Comment

    • piokl13
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2003.06
      • 946

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika intel1000 Wyświetlenie odpowiedzi
      Witam. Z racji tego iż jestem jeszcze młoda d... jeśli chodzi o piwowarzenie więc chciałem zapytać czy kociołek typu braumeister zaciera piwo że tak powiem po bożemu? Na wstępnie dodam że nie chcę go kupować ale myślałem nad powiedzmy skopiowaniem tego stuffu. Rozumiem, że w tym kociołku nie ma wysładzania? Czy brzeczka pompowana jest środkiem w dół bo na filmie mam wrażenie że ku kurze? Czy ktoś wie czemu tak pisze że pompa ma 2x28 W mam rozumieć że są dwie pompy ? Czy grzałki są zanurzone w brzeczce ?

      Z góry dzięki za odpowiedzi i wybaczcie że może pytania były tendencyjne
      Ja wysładzam dodatkowo, zalewam wodą wkład po podniesieniu.
      Brzeczka pompowana jest w górę
      W wersji 50L są dwie pompy 23, ja mam mniejszą wersją, tam jest jedna.
      Grzałki są zanurzone.

      Comment

      • intel1000
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2008.11
        • 55

        #4
        Witam i dzięki za odpowiedź. Fajnie że odezwał się ktoś kto posiada ten sprzęt. Możesz mi jeszcze powiedzieć jak tam jest rozwiązane mięszanie ? Czy właśnie przez pompę? Jeżeli tak to czy nie ma obawy że młóto wejdzie do pompy? Napisz może po krutce kilka rzeczy takich których nie widać na filmie. Pozdrawiam.

        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika intel1000 Wyświetlenie odpowiedzi
          ... ku kurze? ...p
          Zakładasz kurnik, czy browar?

          Comment

          • piokl13
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2003.06
            • 946

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika intel1000 Wyświetlenie odpowiedzi
            Witam i dzięki za odpowiedź. Fajnie że odezwał się ktoś kto posiada ten sprzęt. Możesz mi jeszcze powiedzieć jak tam jest rozwiązane mięszanie ? Czy właśnie przez pompę? Jeżeli tak to czy nie ma obawy że młóto wejdzie do pompy? Napisz może po krutce kilka rzeczy takich których nie widać na filmie. Pozdrawiam.
            Ten filmik to jest zrobiony dla starszej wersji kotła, teraz zacieranie jest w pełni automatyczne.
            Wkład ze słodem jest zabezpieczony z obu stron, z góry i dołu. Teoretycznie więc nie powinno nic się wydostać. W praktyce coś tam się wydostaje. Podczas mycia kotła zawsze przykładam wodę pod ciśnieniem do otworu, którym pompowana jest woda (brzeczka) i wtedy wszystko wypływa. Samą pompę też trzeba od czasu do czasu odkręcić i przeczyścić, ale o tym akurat jest w instrukcji napisane.
            Mnie najbardziej nuży czyszczenie kotła po warzeniu, zwłaszcza grzałki. Chyba dlatego, że robi się to na końcu, jak wszystko jest już gotowe (drożdże w brzeczce). Ale już nabrałem wprawy.
            Do mieszania służy pompa, ale nie mogę sobie przypomnieć, kiedy ostatni raz widziałem ją włączoną podczas warzenia (nie spoglądam na kontrolkę). Natomiast w kotle widuję, jak brzeczka ładnie "buzuje".

            Comment

            • piwochłon
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2003.04
              • 71

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piokl13 Wyświetlenie odpowiedzi
              Ja wysładzam dodatkowo, zalewam wodą wkład po podniesieniu.
              Brzeczka pompowana jest w górę
              W wersji 50L są dwie pompy 23, ja mam mniejszą wersją, tam jest jedna.
              Grzałki są zanurzone.
              Ja też tak wysładzam, ale używam do tego niewiele wody (3-4 litry). Sprawność zacierania uzyskuję w granicach 75%, czyli podobnie jak przy zwykłym kotle.
              Mam w sumie jedną wątpliwość - czy gotowanie nie jest zbyt intensywne? Bo w trakcie gotowania odparowuje mi 4-5 litrów, a podobno nie powinno odparowywać więcej niż 10% (w przeciwnym razie piwo może mieć posmak gotowanej kapusty). Ostatnio próbuję ustawiać mniejszą temperaturę do gotowania: 97-98 stopni zamiast 99.
              Dodam, że mam starszą wersję kotła i wykonałem na niej 123 warki
              Piwochłon

              Comment

              • piokl13
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2003.06
                • 946

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piwochłon Wyświetlenie odpowiedzi
                Ja też tak wysładzam, ale używam do tego niewiele wody (3-4 litry). Sprawność zacierania uzyskuję w granicach 75%, czyli podobnie jak przy zwykłym kotle.
                Mam w sumie jedną wątpliwość - czy gotowanie nie jest zbyt intensywne? Bo w trakcie gotowania odparowuje mi 4-5 litrów, a podobno nie powinno odparowywać więcej niż 10% (w przeciwnym razie piwo może mieć posmak gotowanej kapusty). Ostatnio próbuję ustawiać mniejszą temperaturę do gotowania: 97-98 stopni zamiast 99.
                Dodam, że mam starszą wersję kotła i wykonałem na niej 123 warki
                Ja używam koło 4.5l wody.
                Mi odparowuje mniej wody, a ustawione mam gotowanie na 100 stopni i 80 minut. A z tym posmakiem kapusty to myślałem, że może się pojawić, jak się gotuje pod przykryciem, a nie jak za dużo odparuje.

                Comment

                • kopyr
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2004.06
                  • 9475

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piokl13 Wyświetlenie odpowiedzi
                  Ja używam koło 4.5l wody.
                  Mi odparowuje mniej wody, a ustawione mam gotowanie na 100 stopni i 80 minut. A z tym posmakiem kapusty to myślałem, że może się pojawić, jak się gotuje pod przykryciem, a nie jak za dużo odparuje.
                  Dobrze słyszałeś. Pojawia się inna teoria, ale IMO ma luki.
                  blog.kopyra.com

                  Comment

                  • Makaron
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.08
                    • 2107

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                    Dobrze słyszałeś. Pojawia się inna teoria, ale IMO ma luki.
                    No kazdy moze sobie samemu na to odpowiedziec.
                    Czujesz mocne smaki w twoim piwie? słodka kukurydza, karmel, orzech, smaki przypalone i dymne? Nie? Rob jak do tej pory. Tak . Zmniejsz moc gotowania troszeczke moze pomoze
                    "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                    Comment

                    • przemo70
                      † 1970-2019 Piwosz w Raju
                      • 2007.05
                      • 1501

                      #11
                      Reaktywuję trochę temat.Interesuje mnie Braumeister 50l, jakie warki można w nim robić /max blg/ czyszczenie i ogólnie czy warto zainwestować w ten sprzęt.Proszę o konkretne info, najlepiej od tych kolegów którzy używają tego typu sprzętu.
                      Save water, drink beer ...

                      http://www.parowozy.com.pl/
                      http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                      https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                      Comment

                      • jacer
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2006.03
                        • 9875

                        #12
                        Kuzynie, czyżby jakis dopływ gotówki?
                        Milicki Browar Rynkowy
                        Grupa STYRIAN

                        (1+sqrt5)/2
                        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                        No Hops, no Glory :)

                        Comment

                        • przemo70
                          † 1970-2019 Piwosz w Raju
                          • 2007.05
                          • 1501

                          #13
                          Nie chodzi o kasę bo tego ci u nas dostatek ale u mnie najcenniejszy jest czas i jeśli ten sprzęt miałby mi usprawnić warki nie obniżając ich poziomu i jakości to jetem skłonny zainwestować w ten garnek
                          Save water, drink beer ...

                          http://www.parowozy.com.pl/
                          http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                          https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                          Comment

                          • kopyr
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2004.06
                            • 9475

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemo70 Wyświetlenie odpowiedzi
                            Nie chodzi o kasę bo tego ci u nas dostatek ale u mnie najcenniejszy jest czas i jeśli ten sprzęt miałby mi usprawnić warki nie obniżając ich poziomu i jakości to jetem skłonny zainwestować w ten garnek
                            Co się będziecie rozdrabniać.
                            blog.kopyra.com

                            Comment

                            • abernacka
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛🥛
                              • 2003.12
                              • 10862

                              #15
                              A może takim sprzętem się zainteresujesz: http://www.braxonia.de/deutsch/20t.htm ?
                              Piłem kilka na prawdę dobrych piw uwarzonych przy użyciu właśnie tego sprzętu.
                              Piwna turystyka według abernackiego

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X